Doe-het-zelven bespaart je redelijk wat centjes. Daarnaast is het ook leuk, je creëert echt je eigen resultaat. Op deze manier staat er een schutting in je tuin die helemaal uniek is, en waar je je handen uit de mouwen voor hebt gestoken. Maar hoe maak je een schutting? Dat gaan we je uitleggen in deze blog!

Planning

Als je van plan bent een schutting te bouwen, heb je wellicht een bouwvergunning nodig. Voordat je verder gaat, controleer je bij de gemeente of bij je buurt wat de eisen zijn, zodat je binnen de wet blijft. Je wil niet alle moeite doen om een schutting te bouwen om er vervolgens alleen maar achter te komen dat je het af moet breken te wijten omdat je niet de juiste procedures hebt gevolgd. Nu je de planning en de eventuele vergunningen van je schutting hebt voorbereid, moet je overwegen wat voor soort schutting zal het beste past bij je tuin en wensen. Je kunt kiezen voor een normale houten schutting, een ijzeren hek, een schutting met een heg eromheen of een stenen schutting. Voor nu gaan we even uit van een houten schutting. Je zult dus allereerst hout nodig hebben, dit kun je eventueel aanschaffen bij Hillhout tuinhout. Denk ook aan eventuele tuinschermen

Markering

Wanneer je hebt besloten waar je je schutting wil, moet je het gebied zorgvuldig afbakenen. Je kunt hiervoor een meetlint gebruiken, en je kunt markeringen maken met krijt, stenen, kegels of elk ander voorwerp dat je op de grond kunt vastzetten en niet zal verschuiven. Zodra je klaar bent met de opstelling, gebruikt je een koord om een vaste omtrek te maken en ervoor te zorgen dat je palen in lijn blijven. Daarna moet je de grond zo goed mogelijk waterpas maken, tenzij je ongelijk wil bouwen. Een waterpas zal je hierbij helpen.

Afstand

De afstand tussen de planken is van cruciaal belang voor een professionele afwerking, en het kan zijn dat je een paar keer moet meten om er zeker van te zijn dat elke plank perfect geplaatst is. Je kunt de omheining palen op 4 meter van elkaar plaatsen en vervolgens de tussenliggende palen om de 2 meter plaatsen. Zodra dit is gebeurd, controleer je of je metingen kloppen omdat soms de planken iets kunnen bewegen. 

Neerzetten

Dan is het nog een kwestie van de planken goed vastzetten, zowel in de grond als aan elkaar. Doe dit volgens de instructies, en je bent klaar zodat je zeker weet dat je een goede keuze zult gaan maken.

Geef een reactie