Als je een lening gaat afsluiten, bereik je met de hypotheekverstrekker een vast rentetarief per periode. Dit tarief kun je bijvoorbeeld voor 20 jaar vastleggen. Dit houdt in dat je 20 jaar lang hetzelfde rentepercentage betaald, ook al gaat de rente omhoog of omlaag. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het rentetarief hoger uitvalt bij langere looptijden. Meestal ligt de looptijd van een hypotheek op 30 jaar, dus als je kiest voor hypotheekrente 20 jaar vast, dan is de rentevaste periode korter dan de hypotheek. Om deze reden is het wellicht interessant om een hypotheekrente 20 jaar vast af te sluiten. Maar hoe weet je of dit geschikt is voor jou? 

Hypotheekrente 20 jaar vast

Om te bepalen of de hypotheekrente 20 jaar vast geschikt is voor jou, kijk je allereerst naar het hypotheekbedrag. Zo is een lange rentevaste periode gunstiger als je maximaal leent, omdat je hypotheek dan hoog is. Het kan namelijk zo zijn dat de rente ineens heel erg gaat stijgen. Hier zal jij niks van meekrijgen wanneer je een hypotheekrente 20 jaar vast hebt afgesloten. Naast dat je kijkt naar het hypotheekbedrag, moet je ook voor jezelf bedenken hoelang je denkt in de woning te gaan wonen. Denk je dat dit langer is dan 20 jaar, of dichtbij de 20 jaar? Dan is het een goed idee om een hypotheekrente 20 jaar vast af te sluiten. Het is ook mogelijk om voor een maximale rentevaste periode te kiezen, aangezien je de lening mee kan nemen naar de volgende woning. Echter is dit niet altijd de voordeligste optie. Bespreek dit met de hypotheekadviseur, om zo de beste beslissing te maken. En vraag je je af: hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen is voor veel mensen een belangrijke vraag wannee ze een huis willen kopen. Gelukkig is het gemakkelijk online te berekenen hoeveel je kan lenen. Op de website van een hypotheekadviseur is vaak een berekentool te vinden voor het berekenen van jouw maximale hypotheek. Het bedrag wat hieruit komt moet je zien als een indicatie het komt nooit precies overeen met het werkelijke bedrag, maar het kan een globaal overzicht geven. Wil je een duidelijk antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen? Dan is het belangrijk om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan een duidelijke berekening voor je maken. Maak nu een afspraak met een hypotheekadviseur, en weet gelijk hoeveel je kunt lenen!

Geef een reactie